Εσείς γνωρίζετε τα κρητικά γάμο...κούλουρα;

Γράφει η Αγγελική Κυριακοπούλου :

Το ξομπλιαστό γαμοκούλουρο με τα παραδοσιακά ξόμπλια, είναι το Κρητικό χειροποίητο κουλούρι του γάμου ή της βάφτισης που προσφέρεται στον κουμπάρο ή τον σύντεκνο. Σύμφωνα με το λεξικό, ξόμπλι σημαίνει: στόλισμα/κέντημα/σχέδιο και μεταφορικά: κακολογία και κουτσομπολιό! Εμείς εδώ το χρησιμοποιούμε με την έννοια του στολιδιού που κοσμεί τα γαμήλια ψωμιά... Τα ξόμπλια αυτά συνήθως είναι τα σύμβολα της ευγονίας. Αυτά είναι: τα σταφύλια, τα ρόδια και τα κουκουνάρια. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ρόδα που συμβολίζουν την ευτυχία ή ένας ήλιος για χαρούμενη ζωή!

Πάντα θα συναντήσουμε στο ψωμί επάνω δυο δαχτυλίδια που δείχνουν τη σταθερότητα της σχέσης του ζευγαριού και δυο πουλιά που φέρνουν τα χαρμόσυνα μαντάτα!!! Σύμφωνα με την παράδοση για να "κεντηθούν" τα κουλούρια μαζεύονταν οι γυναίκες του χωριού και κάθε γυναίκα έφερνε τα δικά της σύνεργα που αυτά συνήθως ήταν ψαλίδια, λαβίδες, χτενάκια, καλαμάκια κτλ.. Η κεντήστρα ήταν η αρχηγός, αυτή που έδινε οδηγίες στις υπόλοιπες και αυτή που τοποθετούσε τα ξόμπλια στο κουλούρι. Λέγεται ότι όταν έπιαναν το προζύμι για τα κουλούρια έβαζαν κάποιο αγόρι της οικογένειας να κοσκινίσει το αλεύρι,για να γεννηθεί αγόρι το πρώτο παιδί του ζευγαριού!!! Τέλος,να σημειώσω ότι τα κουλούρια αυτά μπορούν να γίνουν βρώσιμα αλλά και να ξεραθούν και να φυλαχθούν ως διακοσμητικά!

ΠΗΓΗ: creteonair.eu

Επιτυχής προσθήκη προϊόντος
Επιτυχής προσθήκη προϊόντος στη Σύγκριση

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την βέλτιστη εμπειρία κατά την πλοήγηση σας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στους Όρους Χρήσης.